Monday, April 19, 2010

rph bm peralihan minggu 14

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Bahasa Melayu
Tarikh : 5 April 2010 Tingkatan : Peralihan
Hari : Isnin Minggu : 14
Masa : 4.35-5.45 ptg

Cuti Peristiwa : Easther Monday


RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Bahasa Melayu
Tarikh : 6 April 2010 Tingkatan : Peralihan
Hari : Selasa Minggu : 14
Masa : 12.50-2.00 ptg
TAJUK : Amalan hidup sihat.
TEMA : Makanan untuk kesihatan.
OBJEKTIF PEMBELAJARAN : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat:
1. Membaca dengan intonasi yang betul dalam sebutan baku.
2. Menulis ayat majmuk bagi perenggan pengenalan .
AKTIVITI ;
Perbincangan tentang tajuk secara umum.
Murid di bahagikan kepada kumpulan untuk aktiviti membaca.
Latihan membaca dan menulis.
Rumusan .
KBKK : Membuat inferens dan menjana idea .
NILAI MURNI : Hormat-menghormati, berani dan bertanggungjawab
PERSEDIAAN MURID : Buku teks dan buku latihan.
PERSEDIAAN GURU : Buku teks .
REFLEKSI :
Murid berminat dengan tajuk makanan kerana ada pengalaman yang luas tentang makanan.


RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Bahasa Melayu
Tarikh : 7 April 2010 Tingkatan : Peralihan
Hari : Rabu Minggu : 14
Masa : 3.25 - 4.35 ptg
TAJUK : 1. Masyarakat Penyayang
TEMA : Menulis ayat tunggal .
OBJEKTIF PEMBELAJARAN : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat:
1. Membaca dengan intonasi yang betul dalam sebutan baku.
2. Menulis mengikut susunatur huruf yang betul.
AKTIVITI ;
Perbincangan tentang tajuk secara umum.
Murid di bahagikan kepada kumpulan untuk aktiviti membaca.
Latihan membaca dan menulis.
Rumusan .
KBKK : Membuat inferens dan menjana idea.
NILAI MURNI : Hormat-menghormati, dan bertanggungjawab
PERSEDIAAN MURID : Buku teks, buku latihan dan alat tulis.
PERSEDIAAN GURU : Buku teks
REFLEKSI :
Ramai murid yang masih lemah dalam membaca dan mengeja. Tetapi murid menunjukkan
minat untuk membaca buku .

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Bahasa Melayu
Tarikh : 9 April 2010 Tingkatan : Peralihan
Hari : Jumaat Minggu : 14
Masa : 2.00 – 3.10 ptg

NILAM

No comments:

Post a Comment